Harsen.

 

Voor het harsen van de rompen gebruik ik al jaren de impregneerhars van de Ijssel, deze is bijna geurloos en geeft een goed resultaat zeker in combinatie met een mat. Dit is een 2 componenten epoxy hars die ik meng met behulp van een keukenweegschaal, hoe nauwkeurige de mengverhouding hoe beter het resultaat.

 

Voordat ik begin met harsen zorg ik dat de mat op de juiste maat geknipt is, ik maak meestal kleinere stukken die makkelijker handelbaar zijn. Door dit te doen voordat ik met harsen begin scheelt me dat tijd tijdens het harsen maar ook een hoop geknoei want knippen van de mat met hars aan je handen werkt niet echt.

Het mengen van de hars doe ik dus op een digitale keukenweegschaal met grams aanduiding, hierdoor krijg je een goede mengverhouding en dat is weer goed in de verwerkings en uithardingstijd. Meestal gebruik ik om te mengen een oud groenteglas wat makkelijk op de weegschaal staat en je kunt de hoeveelheid beter zien. Goed omroeren is ook een belangrijke zaak want anders werkt het niet goed.

Na dit mengen schudt ik het mengsel om naar een grote verfbak ( voor die rollers ) zodat het niet meteen uithard. Laat je het in het glas zitten dat is het heel erg snel uitgehard, door het in de verfbak te doen wordt de oppervlakte groter en zal het langzamer uitharden.

De romp wordt eerst met een laag hars ingesmeerd, en daarna leg ik de matten erin en druk deze met de kwast aan, zeg aar deppen totdat de mat helemaal doordrenkt is. Je kan ze nog wat omschuiven door met de kwast er tegen aan te drukken, als je tenminste de geweven versie gebruikt. Als je de losse glasvezel mat gebruikt zal je die uit elkaar drukken en die heeft dan ook niet mijn voorkeur.  Hierna breng ik nog een laag hars aan, als ik genoeg aangemaakt heb, maar ik probeer zo veel mogelijk lopers te vermijden want dat geeft later weer meer werk tijdens het schuren.

Indien je niet genoeg aangemaakt hebt laat de hars dan 24 uur drogen, schuur hem ruw op en breng dan een tweede laag aan. Schuren tussen de lagen is noodzakelijk om een goede hechting te krijgen, of je moet nat in nat kunnen werken maar dat is lastig bij hars.

Laat de hars dan goed uitharden voordat je verder gaat met het afwerken.

Het kan zijn dat de hars niet goed uithard, hij blijft dan plakkerig. Dat is een teken dat je de mengverhouding niet goed had en dat kun je dus niet meer verhelpen. Wat je wel kunt doen is de hars afwassen met azijn, dat zal de plakkerigheid tegengaan ( advies van een vertegenwoordiger/ verkoper in dat spul )