Mast 4: Electrische aansluiting lampen.

In de mast zitten 23 LED lampjes die elk voorzien moeten worden van een stroomdraad. Niet elke lampje hoeft altijd te branden, sommige zijn net als in het origineel reserve lampen. Andere branden alleen in bepaalde situaties zoals bij een werkende kraan of tijdens het slepen.

Aangezien de mast een buis is met een binnendiameter van 5 mm was het onmogelijk om gewone kabels te gebruiken voor de lampen en daarom heb ik voor het eerst gebruik gemaakt van lakdraad van 0,2 mm dik. Dit maakt het wel een stuk makkelijker om alles aan te sluiten.

Omdat de mast beweegbaar is heb ik aan de onderzijde een e-kastje gemaakt waarin alle kabels bij elkaar komen en vanaf het kastje lopen twee flat-kabels naar de kajuit. Voor de overgang van lakdraad naar flat-kabel heb ik een kleine printplaat gemaakt door met de proxxon freesbank banen uit een stukje printplaat te frezen.

print

De print

print 2

Hier zijn de banen vertind

flatcable

1 van de 2 flat kabels.

print 3

De beide kabels zijn hier gesoldeerd. In de vrije gaten komt de lakdraad.

e-kast

De e-kast is gemaakt van 0,4 mm printplaat en gemonteerd op de voet van de mast. Hierdoor is het makkelijker om de mast te voorzien van stroom. Linksboven zie je de eindschakelaar zitten voor als de mast rechtop staat, ook dit signaal zal via de flat kabel naar de schakelmodules geleid worden.

e-kast

De dikkere bodemplaat van de e-kast is vastgesoldeerd aan de voet van de mast. Je ziet de lakdraden en de eindschakelaar.

print

Hier is de print met de flat kabels in de e-kast geplaatst, de lakdradden moeten nog gesoldeerd worden als de mast in de kleur staat.