De Mast.

Het model had een eenvoudige mast die uit de kajuit kwam en deze beviel me niet. Op het voorbeeld voor de Explorer, de Blue Herion, zat wel een mast die me bevallen kon, deze had tevens als voordeel dat hij makkelijk zo gemaakt kon worden dat hij bij transport weg genomen kon worden.

Zoals je op de foto hiernaast ziet bestaat de nieuwe mast uit enkele messing buizen. Hierdoor kunnen de draden voor de verlichting door de buizen lopen maar tevens is het makkelijker om diverse delen eraan te bevestigen.

Het voorste deel is los van de hoofdmast, aan de onderzijde steunen ze op de kajuit en aan de bovenkant zijn ze ingeklemd door de hoofdmast. De complete mast zal door spandraden vastgezet worden.

Daar waar de hoofdmast het dek raakt zit een messingbuis die even dik is als de mast, in de mast zelf zit dan weer een kleinere buis en hierdoor zit de mast en de draden die er door lopen altijd op de juiste plek maar kan hij tijdens transport op het achterdek gelegd worden.

Op de rechtse foto zie je nog het gat waar de eerste mast zat en de driehoek vorm die de voorste buizen op hun plaats houden.