Roeren.

De Smit Siberie is voorzien van zogenaamde Becker-roeren, dit zijn roeren met een extra flap die de dubbele uitslag heeft van de hoofdflap. Om deze te maken is nogal wat puzzelwerk aan de pas gekomen, op de tekening is hier namelijk wel een detail bovenzicht aanwezig maar de rest is toch wel even veel meet en rekenwerk.

Voor mij was aluminium het aangewezen materiaal om de roeren te maken, het is redelijk licht en goed te bewerken. Van een vlak stuk werden als eerste de tanden van het scharnier gemaakt, zowel in de hoofdflap als in de kleine flap. Hierna heb ik gaten geboord in de tanden om zo de scharnierende werking te krijgen. Helaas is de lengte die geboord moet worden vrij lang en de diameter klein, namelijk 3 mm. Hierdoor moet je het boor vrij lang laten en dus kort in de boorkop zetten, het gevolg was dat de gaten niet recht liepen.

Na enig denkwerk voor een goede oplossing kwam ik op pianoscharnieren, deze zijn in een messing uitvoering te krijgen ( die roesten niet ). Het geluk wilde dat ik de tanden net op de zelfde breedtemaat gemaakt had als de tanden van de pianoscharnieren. Hierna heb ik een gleuf in de tanden gemaakt voor de rondingen van het scharnier en een dunnere gleuf voor het platte deel. Dit is in beide delen van het roer gedaan. Hierna zijn de tanden van beide delen afgerond zodat zij goed in elkaar kunnen draaien.

De kleine flap - pianoscharnier - hoofdflap

Samengesteld geheel

Zoals gezegd zijn de onderdelen van plat aluminium gemaakt, in het echt heeft het roer echter een soort druppel vorm. Dus met behulp van veel vijlwerk en veel schuurpapier is er een druppelvorm aan gegeven.

Je ziet op deze foto duidelijk het ingewerkte pianoscharnier in de beide delen, ook de druppelvorm is duidelijk aanwezig. Tevens is het onderste draaipunt al aangebracht en voorzien van een bronzen bus.

Om het geheel aan het werken te krijgen moet ik nog zijn tweede draaipunt maken, de draaias en de ophanging van beide, deze zullen van messing gemaakt worden.