Verlichting.

Ook op een klein model is de verlichting iets wat redelijk goed te doen is en een erg leuk effect geeft, en natuurlijk is dat ook weer noodzakelijk wil je in de avonduren gaan varen.

Ik heb nu bewust gekozen voor LED's zowel in de mast maar ook als positielichten. Alleen het binnenlicht is een gloeilampje. Het grote voordeel van de LED's is het geringe stroomverbruik en aangezien ik maar een klein accupakket gebruik moet ik een beetje opletten dat ik geen al te grootte verbruikers gebruik.

De schijnwerpers zijn ook LED, wel in de ultrabright uitvoering

De verlichting is als volgt te schakelen:

1- Positielichten, binnenlicht en toplicht.
2- Schijnwerpers.
3- Ankerlicht.
4- Sleeplicht, sleep onder de twee honderd meter.
5- Sleeplichten, sleep boven de tweehonderd meter.

Dit alles wordt geschakeld met behulp van 1 memory schakel module en 2 schakelmodules van Conrad. De schakel modules worden bedient door een schuifkanaal en een stick op de zender. Via het schuifkanaal kan ik de sleeplichten inschakelen en ze daardoor dus over langere tijd inschakelen.

Het ankerlicht wordt door de stickschakelaar bedient maar is zo afgesteld dat het aangezet wordt door de trim en ook zo kan ik dit dus een langere tijd aan laten. Op deze manier kan je via een servo met microschakelaars ook je verlichting aanzetten als je wat meer ruimte in je model hebt.