Kajuit.

De kajuit wilde ik eerst van polystyrol maken maar nadat ik de zijkanten gemaakt had vond ik dat toch niet stabiel genoeg en ben ik mijn voorraad materiaal ingedoken en een printplaat van 0,5 mm gevonden.
Werken met printplaat vind ik zelf erg goed te doen, je soldeert delen aan elkaar en hoeft dus niet te wachten op drogen van lijm en je hebt meteen een mooie gladde afwerking die sterk is en watervast. Nadeel is de zichtbare soldeernaad dus niet te ruim met soldeertin aan het werk gaan.

solderen

Hulpstuk voor de juiste hoek

solderen

De gebruikte printplaat is voorzien van een foto gevoelige laag waar je makkelijker op kan schrijven met een dunne marker. Hierna de plaat uitgeknipt en geschuurd. De ramen zijn daarna met de figuurzaag uitgezaagd en op maat gevijld.

kajuit

achterwand

zijwand

 

Toen de zijkanten en de achterwand klaar waren zijn deze aan elkaar gesoldeerd. De vorm van de kajuit had ik op het dek al uitgetekend en dus was het een kwestie van meten en de volgende stukken konden geknipt worden.

kajuit dek

kajuit

kajuit

kajuit

 

De voorkant van de kajuit bestaat uit diverse panelen onder verschillende hoeken en dus werd elke plaat op maat gemaakt door steeds te meten op de plek waar hij moest komen. Vast stonden alleen de hoeken en lengte van de platen.

kajuit

kajuit

De onderste twee rijen van platen ging vrij snel en goed, de ramen heb ik gebruik gemaakt van twee stukken messing draad van 1,5mm. Deze heb ik in de vorm gebogen van het verloop van de ramen en daarna laten doorlopen tot aan de achterwand. Dit geeft extra stevigheid aan de kajuit en de platen kan ik vast solderen tegen de draden