Maken van de mal.
Het maken van een mal voor het lamineren van een romp was ook voor mij een eerste keer. Dus als eerste een hoop instructie videos op het internet bekeken, zowel bij HP Textiles als ook bij Carbonwinkel zijn er duidelijke videos. Hier vind je een hoop informatie.
Als eerste de benodigde hars en matten samen met andere toebehoren besteld bij HP Textiles. Daarna nog enkele gebogen scharen besteld om de mat te knippen tijdens het lamineren.
Als eerste heb ik enkele geplastificeerde spaanplaten op maat gemaakt en bij 1 plaat is het contour van de romp uitgezaagd. Deze plaat komt op het midden van de romp en is de deling van de mal. Omdat de romp niet uit de mal gehaald kan worden door zijn vorm moet de mal deelbaar worden en dan kan de romp met schanskleed in 1 keer gevormd worden.
het passen van de romp in de deelplaat.
dit gedeelte wordt in tweede instantie in de hars gezet.
Om de romp aan de bodemplaat vast te zetten en de tussenruimte op te vullen is er op de bovenzijde van het schanskleed een laag boetseerklei gelegd.
Voor dat dit gebeurd is de romp een 6 keer voorzien van een was laag die elke keer gepolijst werd. Dit vult de kleine porien op en ook kleine onevenheden.
de was laag aangebracht,
en als de waslaag gepolijst is.
De romp vast gezet op de bodemplaat. De overtollige klei wordt weg gehaald met een houten latje en daarna glad gestreken.
Na een laatste keer passen en aanpassingen maken de deelplaat definitief geplaatst met een laagje epoxy plamuur tussen romp en plaat. Zo krijg je een goede afdichting en zal de hars niet tussen plaat en romp komen.
de romp en de mal worden nogmaals in de was gezet om een goede lossende werking te hebben. Je ziet duidelijk de epoxy plamuur tussen de romp en de deelplaat.
Aangezien de mal uit twee delen bestaat moet deze voorzien worden van enkele moeren waarmee je de beide delen vast kan zetten tijdens het lamineren. Ik heb gekozen voor slagmoeren van M5. Deze heb ik met lijmpistool aan de deelplaat vast gemaakt.
Na het aanbrengen van een laag PVA kon de gelcoat aangebracht worden.
De gelcoat of Formenhars van HP Textiles is aangebracht
voorzien van de glasweefsel matten
Structuur van de matten is duidelijk te zien
Aan de rechterzijde zie je de hars met katoenvlokken om de scherpe hoeken te maken.
het lamineren is klaar.
Na het lossen de rand van de deling netjes afgewerkt en de moergaten opgevuld met klei
Bovenaanzicht van de halve mal.
De formenhars voor de tweede helft van de mal zit erop.
De laag zit er redelijk dik op.
Na een kwartier trekt de hars net glad op
Als de formenhars nagenoeg droog begint te worden kan het lamineren beginnen.
De tweede helft van de mal is gelamineerd.
de opgevulde neus
Ook hier zijn de katoenvlokken gebruikt
de moeilijkste hoek, het schanskleed aan de achterzijde.
het lamineren is klaar.
Om tijdens het lamineren de mal beter neer te kunnen zetten zijn er twee steunen gemonteerd.
Nadat de tweede deel van de mal gemaakt is heb ik dit dik 24 uur laten uitharden en daarna voorzichtig de mal uit elkaar gehaald. Dit was best spannend want als het fout gaat kun je helemaal opnieuw beginnen. Met behulp van een grote schroevendraaier en een wig de beide helften van elkaar geduwd. Hierna een beetje lauw water tussen mal en romp laten lopen, dit hielp behoorlijk en na wat gepaste kracht liet de eerste helft los en de de tweede volgde al snel.
De lege mal.
De vorm aan de achterzijde is mooi gelukt.
en ook de boeg is prima gelukt.
De beide mal delen.
De vorm na het lossen van de mal, zo goed als onbeschadigd.
Om het lamineren van de rompen wat makkelijker te maken heb ik van styrodur enkele steunen gemaakt.
Hierna begon het waxen van de mal, beide delen een keer of 8 in de wax gezet en gepolijst.