Het lamineren van de rompen.

 

nadat de mal klaar was en een keer of 8 in de was gezet was en gepolijst kon er eindelijk begonnen worden met het lamineren van de eerste romp.
Als eerste heb ik de benodigde glasweefsel matten op maat geknipt en alle spullen die nodig waren klaar gelegd.

De eerste laag is een 104gr/m2 glasweefsel mat, daarna komen er twee van 194 gr/m2 en dan weer een 104 gr/m2, beide keper geweven. De lichtere mat is ook fijner van structuur en achteraf is dat ook duidelijk te zien en te voelen. Dit scheelt weer in de afwerking.

Hierna heb ik de PVA laag aangebracht, dit is een extra lossingslaag die je met behulp van water laat oplossen als je de romp gaat verwijderen. Deze laag moet minimaal 20 minuten drogen voordat je verder kunt gaan.

Doordat de benodigde matten al voor gesneden zijn heb ik deze op de weegschaal gelegd en de zelfde hoeveelheid hars aangemaakt. Verder heb ik hars aangemaakt die ik met katoenvlokken gemengd heb om de stootlijst en hoeken op te vullen.

Van het harsen zelf heb ik geen foto's kunnen maken daar je maar twee uur de tijd hebt om beide delen te maken voordat de hars begint the harden. Verder zijn je handen niet bepaalt schoon dus wel latex handschoenen aandoen om je huid te beschermen.

Ik heb bij de rompen geen gelcoat gebruikt maar de normale hars. Aangezien de mal mooi glad is zou het resultaat ook glad moeten worden.

lamineren

De eerste romp is klaar, duidelijk zichtbaar is de opgevulde stootlijst in het midden.

lamineren

de boeg sectie.

lamineren

en nu maar uitharden voor de komende 24 uur.

Gereedschappen die je gebruikt maak je direct na het harsen schoon met aceton.