Een werkende ankerlier.

Iedereen heeft wel eens gedacht om een werkende ankerlier te maken die het anker kan laten zakken en weer ophalen. In de navolgende tekst staat beschreven hoe dit op een eenvoudige manier gerealiseerd kan worden.

Voor het maken van de lier heeft men het volgende nodig:

  1. Rol of liertrommel, b.v. een groot garenklosje
  2. Motor met vertraging.
  3. Relais of servo.

 

Meet de diameter van het gat die in de rol zit en zoek een messing asje dat zonder al te veel speling hierin kan ronddraaien. De lengte van het asje moet ± 1,5 cm langer zijn dan de rol. Maak op het uiteinde van het asje een meenemer die de rol kan laten draaien. (zie tek. 1) Het beste kan je een losse meenemer maken op een afstandsring met de juiste binnen-diameter, hierdoor kan je later altijd de rol verwijderen zonder het motortje los te maken.

Bevestig het messing asje aan de aandrijfas van de vertragingskast en maak een assteun bij de meenemer.

 

   

Een echte ankerlier laat het anker vallen, om dit te realiseren hebben we het relais of een servo nodig. Er zijn relais in de handel waarbij een stift door een spoel schuift en door veerdruk teruggeschoven worden. Op de stift maak je dan een gaffel waartussen één wang van de rol zit, en aan de andere kant moet deze scharnierend bevestigend worden. In de andere wang van de rol moet een gat geboord worden waarin de pen van de meenemer kan vallen.

Zorg dat de pen zo gemonteerd wordt dat als de stift niet aangetrokken is het gat van de rol in de meenemer zit. Je kunt het anker nu ophalen met de elektromotor, als je spanning op het relais zet wordt de stift aangetrokken. De rol zal dan vrij van de meenemer komen en het anker zal vanzelf af rollen, de snelheid van zakken hangt dan af van het gewicht van anker en ketting.

Door de montage van een eindschakelaar kun je de motor automatisch laten stoppen als er spanning op de ankerketting komt, je voorkomt hiermee dat de ketting of andere delen van de lier kapot getrokken worden.