Combi schakeling voor FC 16.

Voor modelschepen met twee schroeven is het vaak makkelijk om beide schroeven apart te bedienen maar meestal willen we met 1 stick beide motoren aansturen. Nu kun je de beide motoren aansturen door middel van 1 vaartregelaar maar dan lever je een hoop functionaliteit in, je beperkt je zelf namelijk bij het manoeuvreren. Hier wil je namelijk wel de beide motoren apart aansturen, ofwel handmatig of automatisch via een mixprogramma.

Nu heeft Robbe helaas geen Combi schakelaar in hun programma waarmee je deze functie makkelijk kunt schakelen en heeft de FC 16 dit ook niet in zijn software zitten maar uit het verleden wist ik dat Multiplex dit wel had en dus mijn oude Multiplex Combi 80 zender open gemaakt en gekeken hoe zij dat opgelost hebben.  Doordat deze versie ingebouwd kan worden zonder dat je de zender moet aan passen blijft eventuele garantie gewoon doorgaan.

Deze oplossing is zeker niet de enigste maar bij mij werkt ze naar behoren en dus zal ik hieronder een beetje proberen te verklaren hoe het ingebouwd en de schakeling opgebouwd is.

De benodigheden zijn: 2 servostekkers, 2 contra stekkers voor servo's, 1 twee standen schakelaar met dubbele contacten ( dus 6 polen )

In de normale stand zijn 1 en 2 met elkaar doorverbonden en 4 en 5, hierdoor werken de stick onafhankelijk van elkaar. Zet je de schakelaar in de Combi stand dan zal het signaal van kabel 4 door gegeven via kabels 3 en 6 naar 2 en 5 waardoor kabel 4 beide uitgangen van signaal bedient.

De ingebouwde schakelaar.

De aansluiting via gewone servo stekkers.