Voorschakelweerstand voor LED's / Aansluiten LED.

Steeds vaker schakelen wij over om LED's te gebruiken op onze modelschepen want de voordelen zijn toch wel erg goed ten opzichte van gewone lampen.

De grootste voordelen zijn de lange levensduur, het lage stroomverbruik en de lage aanschafkosten.

Als grootste nadeel kun je nemen dat ze niet rechtstreeks aan een loodaccu te hangen zijn, een led rechtstreeks aan de 6 of 12 V zorgt voor een heel kort moment van veel lichtopbrengst en daarna is hij defect. Om te zorgen dat de LED's goed werken moet je een voorschakel weerstand plaatsen zodat ze de juiste spanning krijgen.

Nu is niet iedereen een rekenwonder om dit uit het hoofd te doen maar met een kleine reken hulp moet het voor een ieder mogelijk zijn om een LED aan het werken te krijgen. Vul in de onderstaande groene velden in en druk op de knop "Zoek weerstand" en in de velden ernaast komt de waarde van de weerstand te staan en het vermogen wat hij zou moeten hebben. Is de waarde van een weerstand niet gelijk aan een standaard waarde neem dan de eerst hogere waarde dan zit je altijd veilig.

 

LED spanning
LED stroom in mA
Accu spanning
Weerstand
Vermogen Weerstand
 

Ook voor het aansluiten zijn er enkele dingen die men in acht moet nemen:

1: Een LED heeft een plus en een min zijde, bij fout aansluiten werkt de LED niet.

Een handig ezelbruggetje is het woord KNAP:  Kort Kathode Negatief Anode Positief .

In welke draad je de weerstand soldeerd maakt niks uit, mag zowel in min als in de plus draad.

Wat als je de draadjes reeds afgeknipt hebt?  Geen paniek maar kijk dan eens in de LED zelf, je ziet dan twee plaatjes zitten. Een klein en een groot plaatje en hieraan zie je welke poot wat is, het kleine plaatje is de anode en de grote plaat de kathode.

2: Meerdere LED's in voorkeur parallel aansluiten met elk zijn eigen voorschakelweerstand, hierdoor branden ze met een meer gelijke lichtopbrengst.