Spanningsregelaar.

Als modelbouwer heb je vaak het probleem om een elektro motor op het juiste toerental te laten draaien. Veel kleine motoren draaien dan gewoon te snel, denk aan radars en liermotoren.
In Hasselt kwam een bevriende Belgische modelbouwer met een kleine tekening en wat onderdelen. In die schematische opstelling stonden drie onderdelen die samen een spanningsregelaar vormden.

De ingangsspanning kan liggen tussen de 5 en 35 volt, de uitgangspanning ligt tussen de 1,2 en 10,2 volt en is regelbaar door middel van een potmeter.
Het regelaartje kan ± 1,5 A hebben.
Als je meer vermogen nodig hebt kun je een zwaarder spanningsregelaar nemen maar houd wel rekening met meer warmte ontwikkeling en indien nodig dus meer noodzakelijke koeling.

De kosten van deze spanningsregelaar zijn laag, ongeveer  3 euro, en dus het proberen meer dan waard. Als je alle onderdelen op een kleine EURO printplaatje monteert heb je tevens een goede houvast om het ergens te plaatsen.

De onderdelen die nodig zijn:

Instelbare spanningsregelaar LM317 T (1,5 A)
Weerstand 270
Potmeter 5 K

Deze zijn elke in electronica zaak te krijgen, inclusief het printplaatje.

Het aansluiten is als volgt:

Houdt de spanningsregelaar met het metalen plaatje op je aan vast. Het linkse pootje is de ingang van de spanning, de middelste de uitgang en de rechtse is de aansluiting van de potmeter.

Bij de potmeter zijn de aansluitingen als volgt:

Op de potmeter zijn drie aansluitingen, twee zijn aan dezelfde zijde en één ( Massa ) staat apart. Je krijgt een weerstand als je de massa neemt plus één van de andere twee, welke maakt niets uit.

1 - instelbare spanningsregelaar LM 317
2 - weerstand 270
3 - potmeter 5K

 

De massakabel zijn er twee, eentje voor de ingangsspanning en eentje voor de aansluiting naar de gebruiker.

André Bouwens