De werkplaats.

Om dit model te maken gebruik mijn eigen "werkplaats", een ruimte van ongeveer twee bij twee meter die eigenlijk al te klein is. Zoals je op de foto's goed kunt zien is elk plekje benut.

Zoals je kunt zien is het een aardig rommeltje, maar 1 keer per week probeer ik op te ruimen of als ik aan iets nieuws begin. Verder zie je weinig machines, een kolomboormachine, een bandschuurmachine, een soldeerstation en een proxon boormachine. De gebruikte draaibank staat op een andere lokatie.

Wel heb ik twee TL-balken met elk drie lampen opgehangen om zoveel mogelijk licht te hebben. Dit werkt een stuk prettiger want er zijn dan bijna geen schaduwen en kun je onevenheden goed zien.

Werkplaats Vergroot

In de zomer maanden van 2005 heb ik de werkplaats uitgebreid om meer ruimte te creeren zodat ik tegelijk aan een romp en kajuit kan werken of aan meerdere modellen, verder wou ik ruimte om nieuw gereedschap te kunnen plaatsen. Daarom heb ik de ruimte die naast de werkplak lag erbij getrokken en dit veroorzaakt bijna een verdubbeling van de werkplaats, deze was 2,5 bij 2 meter en is nu 4 bij 2 meter.

Wat is er verandert? Er is een tafel bij gekomen van 1,5 meter waarop de romp kan staan en die in hoogte verstelbaar is. Dit heb ik gedaan door er een heftafel onder te zetten die ik met een elektromotor stuur, dus op knopdruk omlaag en omhoog. Voordeel is dat je makkelijker kan werken in de romp, de tafel kan een 33 cm zakken en daardoor kijk je vanboven in de romp zonder op je tenen te moeten staan.

Rechts het normale werkblad, links de romptafel in laagste stand.

Het tweede wat er bij gekomen is: een tafelblad met daaronder een kast voor het elektrische gereedschap en bovenop het tafelblad staat sinds vandaag een spiksplinter nieuwe draaibank, merk HBM type 180 V.
Het is een flinke investering maar ik hoop daar toch een hoop plezier aan te hebben in de toekomst, zeker nadat de draaibank die ik gebruikte in de toekomst waarschijnlijk gaat wegvallen. Het enige wat ik er nog voor bij koop is een set spantangen zodat ik ook kleinere diameters centrisch kan inspannen.

Mijn nieuwste aanwinst, de HBM 180 V draaibank.

Als derde heb ik tegen de vrijgekomen wand een klein werkblad geplaatst waarop de bandschuurmachine, de proxxon tafelcirkelzaag en sinds deze week de proxxon freesbank staan. Deze freesbank is geschikt voor het fijne modelbouw werk en kan frezen tot 3,2 mm opnemen. Met deze freesbank kan ik in de toekomst plexiglas zodanig bewerken dat het perfect past in de kajuit, wanden via een gleuf steviger aan elkaar zetten maar ook loopwielen voor een ankerketting frezen. Voor op de kruistafel heb ik zelf een klein freesklemmetje gemaakt dat ik met de kikkerplaten kan vastzetten, hierdoor kunnen ook kleine onderdelen gefreesd worden zoals messing buis en plaat.

Door de aanschaf van de freesbank en de draaibank moet ik in staat zijn om sneller te kunnen werken en ook preciezer. Mogelijk bestaat ook de kans om voor andere modelbouwers iets te draaien zodat ik de hobbykas wat kan spekken.